Vážení zákazníci, objednávky s garancí dodání do Vánoc přijímáme do čtvrtka 19. prosince 20:00. Prodejna je otevřena po předchozí telefonické domluvě do 23. prosince včetně víkendu.
Vážení zákazníci, objednávky s garancí dodání do Vánoc přijímáme do čtvrtka 19. prosince 20:00. Prodejna je otevřena po předchozí telefonické domluvě do 23. prosince včetně víkendu.
Perlám, které jsou organického původu a jsou tvořeny vrstvami uhličitanu vápenatého, je třeba věnovat zvláštní pozornost. Aby byly stále krásné, lesklé a jejich povrch nepoškozený, doporučujeme dodržovat několik pravidel.
Perlám škodí různé chemické přípravky – lak na vlasy, parfém, kosmetika a jiné chemické prostředky. Perlový šperk bychom měli nasazovat až po celkovém dokončení líčení a úprav vlasů, abychom zabránili případnému poškození. Pokud se tak přeci jen stane, není důvod k panice. Perly otřete bavlněným hadříkem navlhčeným v čisté vodě. V případě větší nehody perly otřete nejprve hadříkem navlhčeném ve slabém mýdlovém roztoku a až poté opět hadříkem navlhčeným pouze v čisté vodě. Nikdy perly nečistěte chemickými prostředky. Nakonec perly otřete suchým hadříkem a vše je zachráněno..
Perly není vhodné vystavovat dlouhodobému světlu, suchým místům a vysokým teplotám. Poškozují jejich povrch a ztrácí lesk.
S perlami se nekoupejte, nesvědčí jim slaná voda ani chlór. Odložte je i před sprchováním.
Perly jsou náchylné na poškrabání, proto je chraňte před kontaktem s ostrými předměty a ostatními šperky. Pozor dejte také na blízkost zipu. Uchovávejte je ve šperkové krabičce odděleně od ostatních šperků.
Prsten s perlou odložte při umývání rukou mýdlem nebo při práci v domácnosti.
Noste je však co nejčastěji, perly jsou stále přírodní zázrak, který vyrostl ve vodě. Nejlépe se cítí na vašem těle, které jim dodává potřebnou vlhkost, aby neztrácely svůj lesk.
Nesvědčí jim však lidský pot, proto je před odložením do šperkovnice či krabičky otřete navlhčeným bavlněným hadříkem. Poté otřete do sucha a ukládejte je čisté.
Velikost prstenu | Vnitřní průměr v mm | Velikost prstenu | Vnitřní průměr v mm |
50 | 15,9 | 56 | 17,8 |
51 | 16,2 | 57 | 18,2 |
52 | 16,6 | 58 | 18,5 |
53 | 16,9 | 59 | 18,8 |
54 | 17,2 | 60 | 19 |
55 | 17,5 |
Naprostá většina perel dostupných v dnešní době na našem trhu pochází z umělých chovů – perlových farem. Rozdíl oproti jejich přirozenému vzniku ve volné přírodě je ten, že do schránky perlorodky je vloženo jádro (kulička) z přírodního materiálu a kousek tkáně jiné perlorodky zásahem lidské ruky. Tímto se nastartuje proces jejich obranné reakce, což znamená, že perlorodka začne vylučovat perleť, která po vrstvách začne obalovat cizorodý předmět, a tím se vytváří perla. Perleť je tvořena ze dvou složek uhličitanu vápenatého – aragonitu a konchiolinu.
Jádra jsou vkládána pouze do nejzdravějších perlorodek se stářím minimálně 18 měsíců. Přesto je bohužel úspěšnost umělého oplodnění maximálně 40%. Po tomto náročném a pečlivém procesu se ústřice opět vrací do moře, kde jsou zavěšeny v drátěných koších a navázány na silná lana v hloubce 3 – 9 metrů. Tímto ovšem práce nekončí. Během celého procesu růstu perly, který trvá u různých druhů mořských perel od 10 měsíců do několika let, jsou pravidelně čištěny a kontrolovány.
I přes všechnu tuto starostlivost a lidské péči nemáme jistotu, že v perlorodce vyroste perla vysoké kvality. Vždy záleží na podmínkách jejího růstu. Především na čistotě a teplotě vody a množství planktonu. Vkládání tvrdého jádra je náročný proces u kultivace mořských perel.
Bohužel jsme před několika lety při jednom z našich nákupů perel na perlové farmě osobně zažili, že sklizeň perel nebyla úspěšná. Přesněji řečeno měly malý lesk, nebyly vybarvené a měly více nedostatků na povrchu perly. Bylo to dáno tím, že počasí v této oblasti bylo neobvykle deštivé, voda tím pádem chladnější a ne tak průzračná a perly neměly ideální podmínky ke svému růstu. Naštěstí se tyto situace stávají zřídka a my se můžeme zdobit perlami vysoké kvality.
Rozdíl mezi kultivací sladkovodních a mořských perel je pouze v tom, že do těla perlorodky nevložíme tvrdé jádro, ale pouze kousek cizí tkáně (parazita) a tímto nastartujeme stejný proces obalování cizího předmětu perletí. Jelikož takto kultivovaná perla vznikne z malého cizího tělíska, je prakticky celá tvořena perletí. Sladkovodní perly jsou pěstovány především v jezerech a také řekách. I zde záleží především na čistotě a teplotě vody a množství živin k růstu perel vysoké kvality. Jezerní perly budou tudíž kvalitnější, než říční. Kolik známe čistých řek?
Průkopníkem kultivací perel se stal na přelomu 19. - 20. století Japonec Kokichi Mikimoto se svým týmem. Tento nejprve vyvinul perly polokulatého tvaru – tzv. Mabe perly a následně až po mnoha a mnoha nezdařených pokusech vypěstoval kulatou perlu. Tento proces si nechal v roce 1916 patentovat. Dodnes tyto japonské perly Akoya a perly jižních moří patří k těm nejcennějším a nejkvalitnějším perlám, jaké můžete na našem trhu zakoupit. Jeho vynález tak odstartoval revoluci v perlovém průmyslu. Metody kultivace perel se neustále zdokonalují a perlorodky vytváří stále krásnější perly. V dnešní době můžete zakoupit sladkovodní perly srovnatelné s kvalitou mořských perel.
Především my ženy musíme poděkovat panu Mikimotovi. Díky jeho píli a vytrvalosti dnes nepatří nošení perlového šperku pouze k výsadám bohatých žen. Zdobit, krášlit a pyšnit se tímto klenotem mohou ženy na celém světě.
Máte dotaz k našim výrobkům
nebo chcete poradit při výběru zboží?
Poradíme vám na čísle
+420 602 482 402